Vehnäterrieri - Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Linkki vehnäterrierin rotumääritelmään.musti0808.jpg 

Vehnäterrieri on aktiivinen, itsenäinen ja rohkea keskikokoinen terrieri. Vehnä on reipas ja kiinnostunut monenlaisista asioista, joten se nauttii saadessaan olla mukana perheen touhuissa. Myös monessa harrastuksessa vehnä on hyvä, mutta aivan terävimmälle huipulle sen kanssa voi olla haasteellista päästä. Terrierimäiseen tapaan sillä ei liiemmin ole palveluskoiramaista miellyttämisenhalua, vaan se tekee hommia niin kauan kuin kokee itse siitä hyötyvänsä. Vehnät ovat persoonallisia koiria ja omistajalla on syytä olla huumorintajua.

Vehnä on parhaimmillaan hyvähermoinen ja ihmisrakas, "koira kuin ihmisen mieli". Se sopeutuu monenlaiseen menoon ja erilaisiin olosuhteisiin. Vehnä on aina valmiina mukaan lähdössä, mutta sisällä kotona on tavallisesti rauhallinen. Muistettava on, että pehmeästä ulkomuodostaan huolimatta vehnä on iso terrieri ja vaatii kunnollisen, johdonmukaisen kotikasvatuksen, joka alkaa heti ensimmäisistä elinviikoista alkaen.

cara_erkkari_rop.jpgNimensä vehnäterrieri on saanut vehnänvärisestä, silkkisen pehmeästä turkistaan. Turkki on upea hyvin hoidettuna, mikä tarkoittaa keskimäärin perusteellista kampaamista kerran viikossa, pesua kerran kuussa ja trimmausta muutaman kuukauden välein. Turkkien hoitotarpeessa on eroja, turkin vaiheesta ja laadusta riippuen.

Vehnäterrierit elävät tavallisesti 12-14-vuotiaiksi ja säilyttävät nuorekkuutensa ja leikkisyytensä hyvin pitkään. Rotu on perusterve, muttei ole kokonaan välttynyt perinnöllisiltä sairauksilta. Vehnillä tavataan munuaisvikaa PNP sekä proteiinikatoa PLN (munuaisten kautta) ja PLE (suoliston kautta); tilanne Suomessa vaikuttaa onneksi olevan hyvin hallinnassa. Viime aikoina on raportoitu muutama tapaus kaihia, joka on hoidettavissa leikkauksella. Lonkat rodulla ovat suhteellisen terveet ja ne harvoin vaivaavat. Myös iho-oireita, kuten kutinaa ja patteja, tavataan, samoin kuin hiivan liikakasvua. Näiden syytä on joskus vaikea selvittää.

Lisätietoa rodusta on rotujärjestön Kerry- ja vehnäterrierikerho ry:n kotisivuilla.

Vehnäterrierin luonteesta saa lisävalaisua tutustumalla rodun MH-luonnekuvaustuloksiin (ks. Linkkejä).